Pyszna turecka potrawa, którą nie jest kebab
Jeśli chodzi o jedzenie i Turcję, to nie ma chyba osoby, której takie połączenie nie kojarzy się z kebabem. To niemal naturalne, że to właśnie Turcję uznaje się za kolebkę kebaba. Ciężko się tym nie zgodzić. Wystarczy, bowiem tylko raz spróbować kebaba w Turcji, aby utwierdzić się w tym przekonaniu. Jednak należy wiedzieć, że Turcja to nie tylko kebab. Jeśli chodzi o jedzenie, to można znaleźć tutaj wiele innych, równie smacznych potraw. Potraw, o których, bardzo często nie wiedzą nawet zadeklarowani miłośnicy tureckich klimatów i smaków. Wystarczy tylko wspomnieć o krewetkach w cieście kadayif. O czym? No właśnie, już wyjaśniamy.
Krewetki w cieście kadayif
Być może nie słyszeliście o tej potrawie. Być może kojarzy się ona wam z Grecją, gdzie znana jest pod nazwą krewetki w cieście kataifi. Cóż, można powiedzieć, że potrawa ta wywodzi się z regionu śródziemnomorskiego i można ją spotkać zarówno w Grecji jak i w Turcji. Turcja z racji swojego położenia ma bogatą ofertę owoców morza. Będąc tutaj na wakacjach można rozkoszować się tanimi i pysznymi krewetkami, rybami, muszlami. Wszystkim, co jest dostępne w morzu. I jest to przygotowane w prosty, ale bardzo smaczny sposób.
Co to jest ciasto kadayif/kataifi?
Ciasto kadayif jest zazwyczaj używane do przygotowywania deserów. Słodkich deserów. Zwane jest też anielskimi włosami. Jest to klasyczne ciasto filo, którego forma odbiega od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Zamiast płatów ciasta filo, mamy tutaj ciasto w formie cieniutkich włosów, ciasto ma formę niteczek. Stąd też wzięła się nazwa – anielskie włosy.
Ciasto doskonale nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju słodkich deserów. Można z niego zrobić kunafę i inne wspaniałe desery. Ale także sprawdza się w przygotowywaniu słonych przekąsek. Wspomniane wcześniej krewetki w cieście kadayif to prosta, ale bardzo smaczna przekąska. I na dodatek jest bardzo prosta do wykonania. Nie od dzisiaj wiadomo, że w prostocie tkwi siła. Ta potrawa to nic innego niż krewetki, które zostały cienko owinięte ciastem kadayif i zapieczone w np. piekarniku. Podawane na ciepło lub zimno, z różnymi dodatkami. Będąc na wakacjach w Turcji, musicie ich spróbować. Zwłaszcza, jeżeli lubicie krewetki.