Pyszna turecka potrawa, kt贸r膮 nie jest kebab

Je艣li chodzi o jedzenie i Turcj臋, to nie ma chyba osoby, kt贸rej takie po艂膮czenie nie kojarzy si臋 z kebabem. To niemal naturalne, 偶e to w艂a艣nie Turcj臋 uznaje si臋 za kolebk臋 kebaba. Ci臋偶ko si臋 tym nie zgodzi膰. Wystarczy, bowiem tylko raz spr贸bowa膰 kebaba w Turcji, aby utwierdzi膰 si臋 w tym przekonaniu. Jednak nale偶y wiedzie膰, 偶e Turcja to nie tylko kebab. Je艣li chodzi o jedzenie, to mo偶na znale藕膰 tutaj wiele innych, r贸wnie smacznych potraw. Potraw, o kt贸rych, bardzo cz臋sto nie wiedz膮 nawet zadeklarowani mi艂o艣nicy tureckich klimat贸w i smak贸w. Wystarczy tylko wspomnie膰 o krewetkach w cie艣cie kadayif. O czym? No w艂a艣nie, ju偶 wyja艣niamy.

Krewetki w cie艣cie kadayif

By膰 mo偶e nie s艂yszeli艣cie o tej potrawie. By膰 mo偶e kojarzy si臋 ona wam z Grecj膮, gdzie znana jest pod nazw膮 krewetki w cie艣cie kataifi. C贸偶, mo偶na powiedzie膰, 偶e potrawa ta wywodzi si臋 z regionu 艣r贸dziemnomorskiego i mo偶na j膮 spotka膰 zar贸wno w Grecji jak i w Turcji. Turcja z racji swojego po艂o偶enia ma bogat膮 ofert臋 owoc贸w morza. B臋d膮c tutaj na wakacjach mo偶na rozkoszowa膰 si臋 tanimi i pysznymi krewetkami, rybami, muszlami. Wszystkim, co jest dost臋pne w morzu. I jest to przygotowane w prosty, ale bardzo smaczny spos贸b.

Co to jest ciasto kadayif/kataifi?

Ciasto kadayif jest zazwyczaj u偶ywane do przygotowywania deser贸w. S艂odkich deser贸w. Zwane jest te偶 anielskimi w艂osami. Jest to klasyczne ciasto filo, kt贸rego forma odbiega od tego, do czego jeste艣my przyzwyczajeni. Zamiast p艂at贸w ciasta filo, mamy tutaj ciasto w formie cieniutkich w艂os贸w, ciasto ma form臋 niteczek. St膮d te偶 wzi臋艂a si臋 nazwa 鈥 anielskie w艂osy.

Ciasto doskonale nadaje si臋 do przygotowywania wszelkiego rodzaju s艂odkich deser贸w. Mo偶na z niego zrobi膰 kunaf臋 i inne wspania艂e desery. Ale tak偶e sprawdza si臋 w przygotowywaniu s艂onych przek膮sek. Wspomniane wcze艣niej krewetki w cie艣cie kadayif to prosta, ale bardzo smaczna przek膮ska. I na dodatek jest bardzo prosta do wykonania. Nie od dzisiaj wiadomo, 偶e w prostocie tkwi si艂a. Ta potrawa to nic innego ni偶 krewetki, kt贸re zosta艂y cienko owini臋te ciastem kadayif i zapieczone w np. piekarniku. Podawane na ciep艂o lub zimno, z r贸偶nymi dodatkami. B臋d膮c na wakacjach w Turcji, musicie ich spr贸bowa膰. Zw艂aszcza, je偶eli lubicie krewetki.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *