Czy do Turcji potrzebny jest paszport i wiza?

Wybierając się na wakacje za granicę powinniśmy się dowiedzieć jakie dokumenty są wymagane. Dlatego pytanie  – Czy do Turcji potrzebny jest paszport i wiza? – jest jak najbardziej na miejscu. Ostatnimi laty przyzwyczailiśmy się bowiem do niczym niekrępowanego pokonywania granic. Wystarczy mieć dowód i można jechać niemal w dowolne miejsce w Europie. Ale nie wszędzie dowód wystarczy i należy o tym pamiętać zanim zarezerwujemy sobie wakacje w jakimś miłym i ciepłym kraju.

Czy do Turcji potrzebny jest paszport?

Aby zostać wpuszczonym na terytorium Turcji musimy mieć paszport. Niektórzy myślą, że wystarczy posiadanie potwierdzenia rezerwacji wakacji wydane przez biuro podróży, w którym kupiliśmy wakacje. Tak nie jest. Paszport jest niezbędny aby przekroczyć granicę Turcji. I nikt nie przymknie oka na jego brak. Warto pamiętać, że bardzo ważna jest też data ważności paszportu. Oficjalne przepisy mówią, że musi być on ważny przynajmniej 180 dni licząc od daty wjazdu na terytorium Turcji. Warto więc przed wyruszeniem na wakacje zadbać o paszport i dokładnie sprawdzić jego termin ważności.

Czy do Turcji potrzebna jest wiza?

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Aby móc dotrzeć do swojego wymarzonego tureckiego hotelu, móc pływać w ciepłym morzu, zwiedzać wspaniałe i monumentalne zabytki, szaleć do rana na licznych dyskotekach, jechać na wycieczkę fakultatywną do Kapadocji musimy mieć wizę. Inaczej nie przekroczymy granicy. Nie ma jednak powodów do obaw. Wizę bez problemu kupimy przez internet, lub po przylocie bezpośrednio na lotnisku. I kupi ją bez problemu każdy. Są nawet specjalne automaty sprzedające wizy.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup wizy przez internet i można to zrobić używając oficjalnej strony www.evisa.gov.tr/pl/, która oczywiście jest dostępna w naszym języku. W takim przypadku koszt wizy to 20 USD. Kupując wizę na lotnisku zapłacimy 20 funtów, 25 euro, 30 dolarów. W zależności od tego, którą walutę wybierzemy.

Ile ważna jest turecka wiza?

Kupując wizę możemy spędzić, w ciągu 180 dni, 90 dni na miejscu. Czyli możemy w ciągu tych 180 dni kilkukrotnie przekraczać granicę by np. korzystać z wycieczek różnych biur podróży. Jeśli planujemy spędzić w Turcji 2 tygodnie w maju i 2 tygodnie we wrześniu, to wystarczy nam jedna wiza. Nie musimy jej kupować ponownie przy drugim pobycie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *