Kebab tradycyjna turecka potrawa

Nikogo nie trzeba przekonywać, że kebab jest tradycyjną turecką potrawą. Chociaż czasem może wydawać się, że jest to tradycyjna polska potrawa, gdyż kebab jest bardzo popularny w naszym kraju. Można zjeść go niemal na każdym kroku. Warto wiedzieć, że to, co my nazywamy kebabem, niekoniecznie jest kebabem w oczach Turków. W tradycyjnym, tureckim kebabie na próżno jest szukać surówek czy sosu czosnkowego. Jednak pamiętajmy, że ilu kucharzy, tyle przepisów na przygotowanie kebaba.

Prawdziwy kebab z Turcji

Podstawą prawdziwego kebaba jest oczywiście mięso. Turecki kebab najczęściej przygotowywany jest z jagnięciny lub baraniny. Używa się też mięsa wołowego oraz drobiowego. Ale ważna uwaga. Mięso, z którego robiony jest taki kebab nie może być mięsem mielonym. Na szpikulcach opiekane są płaty mięsa. Mięso to jest najpierw umiejętnie marynowane i nabijane, a następnie opiekane na pionowym i obracający się rożnie, często opalanym drewnem. Upieczone mięso jest obcinane a następnie podawane. Takie mięso podaje się w specjalnych chlebkach. Dodatkiem jest cebula z zieloną pietruszką oraz pomidory. Do picia najlepiej wybrać ayran, który doskonale komponuje się z tym rodzajem kebabu. Kebab, o którym przeczytać można wyżej, to Doner Kebab. Jest on bardzo popularny.

Różne rodzaje kebabu

Trzeba pamiętać, że kebab występuje w różnych postaciach. Nie zawsze są to skrawki mięsa opiekane na pionowym rożnie. Takim kebabem jest np. Adana Kebab, który robiony jest z baraniny i jest on grillowany. Podawany jest na talerzu razem z kaszą bulgur. Całość jest obficie przyprawiona.

Iskender kebab to równie popularny rodzaj tego dania. Do jego przygotowania używa się skrawków mięsa, czyli tak jak w przypadku dDner kebaba oraz pidy. Jest umiarkowanie ostry, można powiedzieć, że na warunki tureckie – łagodny. W picie układ się mięso, grillowane warzywa, całość polewa się masłem.

Miłośnicy mięsa w formie szaszłyków zachwyceni będą próbując dwóch podobnych rodzajów kebaba. Mianowicie Durum Kebab i SIS Kebab. Te kebaby różnią się tylko formą podania. Oba podawane są z lawaszem (specjalnym chlebem), pomidorami, bakłażanem i papryką. Przy czym Durum Kebab podawany jest po zdjęciu mięsa z szaszłyka. Natomiast SIS Kebab podaje się w formie szaszłyka, ze szpadką lub patykiem.

Oczywiście to nie jedyne rodzaje kebabu, jakie są popularne w Turcji. Potrawa ta występuje w wielu różnych formach i odmianach. Warto wiedzieć, że prawdziwy, turecki kebab, najlepiej robiony z jagnięciny to wspaniała potrawa. I nie ma znaczenia czy to Iskender kebab, czy Doner Kebab, czy SIS Kebab, wszystkie smakują fenomenalnie i warto, będąc na wakacjach, ich spróbować. Wrażenia niezapomniane.