Kebaby, to przecież z nich Turcja słynie
Nie ma chyba osoby, która nie wie, czym jest kebab. Tym daniem zajadają się rzesze Polaków. I trudno się temu dziwić. Nie dość, że kebab jest bardzo smaczny, to można go bez problemu kupić niemal wszędzie. Wszyscy też wiedzą, że najlepsze kebaby są w Turcji. Tak, Turcja słynie z kebabów i to właśnie one mogą być powodem, dla którego tak chętnie wybieramy się na wakacje w Turcji. Oczywiście potraktujcie ostatnie zdanie z przymrużeniem oka. Trzeba jednak przyznać, że coś w nim jest. Jadąc do Turcji bardzo często nastawiamy się na jedzenie kebabów. Czy słusznie postępujemy?
Prawdziwe, tradycyjne kebaby w Turcji
Oczywiście, że słusznie. Kebaby w Turcji są jeszcze łatwiej dostępne niż w Polsce. Są na każdym rogu i można je jeść do woli. Co ciekawe, są różne rodzaje kebabów i nawet bez problemu trafimy na takie, które spotykamy u nas. Czyli kebaby z sosami. Są pyszne, ale nie są one tureckie. Są przygotowane specjalnie dla turystów. Warto jednak spróbować czegoś oryginalnego i prawdziwego. Zwłaszcza, że rodzajów kebabów jest bardzo dużo i może się okazać, że nie wystarczy wakacji, aby wszystkich spróbować.
Do prawdziwych kebabów, których warto skosztować, zaliczamy:
- Adana kebab – wyłącznie przygotowywany z mięsa jagnięcego lub baraniego. Podawany pomidorami sałatą i kaszą bulgur. Mięso jest grillowane a całość podawana na talerzu. To jest naprawdę pyszne.
- Doner kebab – nazwa pewnie znana większości miłośników tego pysznego dania. Ale prawdziwy Doner kebab może się różnić do tego, jaki można kupić w Polsce. Zwłaszcza, jeśli chodzi o mięso, które jest świetnie przyprawione. Może być robiony kurczaka, wołowiny, jagnięciny, baraniny. Podawany w bułce i można wybrać sos, jaki do niego chcemy.
- Iskender kebab – podawany na placku. Mięso jest delikatnie przyprawione, nie jest ostre. Układane jest ono na placku pokrytym gęstym jogurtem. Do tego dochodzą jarzyny i całość jest polewana masłem a następnie zwijana. Ten rodzaj kebabu jest czymś, czego przed długi czas nie zapomnicie. Będziecie chcieli do niego wrócić.
- Durum kebab – robiony jest z mięsa drobiowego, wołowego, jagnięcego lub baraniego. Mięso nabijane jest na szpadki a następnie grillowane. Mięso po grillowaniu wędruje na talerz, gdzie znajdują się też jarzyny takie jak bakłażan, papryka i pomidor. Całość uzupełnia niesamowity, cienki chleb o nazwie lawasz. Idealnie jest, kiedy wypiekany jest on bezpośrednio przed podaniem.
Oczywiście to nie wszystkie rodzaje kebabu, jakie można spróbować w Turcji. To niewielki wycinek kulinarnej tradycji, z którą warto się bliżej poznać. Najlepiej zrobić to podczas wakacji, kiedy spokojnie możemy oddać się kulinarnemu szaleństwu. I pamiętajcie, że zawsze warto próbować czegoś nowego. A jeśli chcecie przeczytać więcej informacji o kebabach, dowiedzieć się gdzie w Alanyi są najlepsze, to zapraszamy do tego wpisu na blogu alanyaonline.pl. Znajdziecie tam naprawdę sporo informacji.